Joustaa se, mutta ei katkea

05.10.2020
  • BlogiTänään 5.10. maailman opettajien päivänä pysähdyin muistelemaJoustaa se, mutta ei katkeaan viime (korona)kevättä. Opettajien piti salamana sopeutua uuteen tapaan opettaa. Olimme edelleen maailman parhaita opettajia, mutta emme etätöiden maailmanmestareita. Opettajilta vaaditiin yllättävässä tilanteessa uusia tapoja toimia ja sellaista muutosjoustavuutta, resilienssiä, johon opettajat eivät olleet valmistautuneet, mutta joissa heidän kykynsä sietää yllättävää muutosta pistettiin sellaiseen syöksykierteeseen, että kukaan ei tiennyt, miten tästä selvitään. 

Muutos on mahdollisuus

Hyvin pian etäopetuksen alettua, aloin havaita opettajien käyttäytymisessä erilaisia tapoja sietää vallitsevaa muutosta. Korkean resilienssin omaavat tuntuivat löytäneen nopeammin oven uuteen, mahdolliselta tuntuvaan (opetus)maailmaan, toiset näkivät tilanteen aluksi enemmän toivottomampana ja osa koki olevansa mahdottoman edessä. Muutostilanne herätti ihmisissä hyvinkin voimakkaita tunteita.

Reagointi ja kokemus ovat aina totta. Maailman parhaimmatkin opettajat ovat ihmisiä, joiden sopeutumista uuteen tilanteeseen mediassa ruodittiin etäopetuksen aikana kovillakin sanakäänteillä. Totuuden nimissä, puhuttiin myös hyvää. Tänään maailman opettajien päivänä haluan korostaa resilienssin, muutosjoustavuuden merkitystä kaikille meille. Sitä on myös mahdollista oppia. Siinä voi valmentaa itsensä taitavaksikin.

Aina on varaa oppia

Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma

Resilienssi, muutosjoustavuus, on yksilöllistä. Osaltaan siihen vaikuttaa geeniperimämme, osaltaan ympäristö, jossa toimimme, stressinsietokykymme, tapamme nähdä ja tuntea itsemme osana universumin lainalaisuuksia, suostuvaisuutemme myönteisyyden kokemukselle muutosta kohtaan, kykymme nähdä mahdollisuuksia uhkien sijaan. Blogini ei ole tyhjentävä. Toivon antavani sinulle mahdollisuuden tarkastella, mikä sinua puhuttelee aiheessani eniten. Etene rohkeasti sitä kohti. Kysy ja kyseenalaista. Ota selvää. Ota selvää ennen kaikkea itsestäsi.

Tulevaisuus tulee ihmisen elämään häirikkönä

Rudolf Steinerin sanoi: "Tulevaisuus tulee ihmisen elämään häirikkönä." Steiner tiesi mistä puhui. Se, miten vastaamme muutokseen, joka tässä ajankulussa on enemmän arkipäivää kuin pysyvyys, on merkityksellistä. Oman itsensä valmentaminen, oman ajattelun johtaminen tilanteissa, joihin itse ei voi vaikuttaa nousee tämän päivän työelämässä keskeisimmäksi taidoksi, jota kannattaa harjoitella. Olennaisinta on ymmärtää muutosta sekä omaa tapaa toimia muutoksen aikana . Muutos on aina energiaa vievää, joten sen tarkastelulle, mihin suuntaa omaa energiaansa, kannattaa antaa tilaa. 

Korona(opetus)kevät opetti itsestä ja muista. Ennen kaikkea se näytti suunnan, mikä on jo tätä päivää. Ainoa asia, mikä on varmaa on muutos. Epävarmuuden ja kontrolloimattomuuden aallokossa on opittava luovimaan. Uskoa ei kannata menettää tiukissakaan tilanteissa. Selvisimme mekin, maailman parhaimmat opettajat. Hyvin vieläpä.

Hyvää maailman opettajien päivää!